Zoals elk seizoen zijn er weer wijzigingen in de spelregels. Bij de jeugd zijn de regels gewijzigd voor de 6 tegen 6 spelvormen en de 8 tegen 8 spelvormen en zijn te lezen in bijgevoegde documenten. Voor de andere jeugdelftallen (11 tegen 11) en de senioren vallen die onder de spelregelwijzigingen 2019-2020.
Belangrijkste wijzigingen 11 tegen 11:
- Officials (trainers/leiders etc.) kunnen weer een rode of gele kaart krijgen
- Bij winnen toss kan er gekozen worden voor de aftrap
- Een speler die gewisseld wordt moet het veld verlaten bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn, tenzij de scheidsrechter andere aanwijzingen geeft.
- Scheidsrechtersbal – het laten vallen van de bal gebeurt voor de doelverdediger (als het spel werd onderbroken in het strafschopgebied) of voor één van de spelers van het team dat de bal het laatst speelde, op de plaats waar dit gebeurde; alle andere spelers (van beide teams) moeten zich op minimaal 4m afstand bevinden.
- Scheidsrechtersbal als de bal de scheidsrechter (of een andere wedstrijdofficial) raakt en in het doel gaat, balbezit verandert of een aanvallende beweging begint.
- Bij een ‘muurtje’ door de verdedigende partij van tenminste 3 spelers, moeten alle aanvallers zich op ten minste 1m van het ‘muurtje’ bevinden; indirecte vrije schop als ze een overtreding maken.
- De doelverdediger moet ten minste een deel van één voet op, of ter hoogte van, de doellijn hebben bij het nemen van een strafschop; hij mag niet achter de lijn staan;
- Tegenstanders moeten ten minste 2m afstand houden van het punt op de zijlijn waar een inworp wordt genomen, zelfs als de inwerper zich achter de lijn bevindt.
- Bij doelschoppen geldt dat de bal in het spel is als deze is getrapt en duidelijk beweegt; de bal hoeft het strafschopgebied niet te verlaten. Tegenstander mag niet in het doelgebied bevinden.
Document 1: Spelregels 6-tegen-6
Document 2: Spelregels 8-tegen-8
Document 3: Spelregelwijzigingen 2019-2020
Groet,
Cor de Bruijn
Wedstrijdsecreataris