Het zit erop, de KNVB heeft moeten doen besluiten om het seizoen te beeindigen. In een door het coronavirus overspoeld land was dit de enigste juiste beslissing. En zoals altijd in dit soort crisis beslissingen is er ruimte voor discussie, of zus of zo, of dit of dat. De nu genomen beslissing valt voor ons vlaggenschip ook niet gunstig uit. Bovenaan staand, periode kampioen, op weg naar een mogelijk kampioenschap en promotie; alles weg. In het licht van de wereldproblemen natuurlijk een peulenschil, maar zuur in eigen gelederen. Of het tot een kampioenschap was gekomen zullen we nooit weten. Het was zeker geen uitgemaakte zaak a la Liverpool, of dichter bij huis Oss’20, die met ongeveer 20 punten voorsprong op kop staan. Maar we stonden er toch het beste voor en in een ‘Belgische’ beslissing waren we gepromoveerd.
Dus kunnen we nu naar zestien van de zesentwintig (61%) wedstrijden het seizoen al evalueren. Zestien wedstrijden, net over de helft en iedereen gemotiveerd om er na een stroperig begin na de winterstop, een goed vervolg eraan te geven. Om een evaluatie te maken van een stand waarin een verschil van drie wedstrijden bestaat tussen de teams onderling is lastig, maar we gaan het toch doen.
In deze zestien wedstrijden werd er negen keer gewonnen, drie keer gelijk en vier keer verloren, resulterend in dertig punten, (62%) van de maximale achtenveertig. Alverna presteerde in eigen huis beter als op bezoek. Thuis werden zes van de acht (75%) wedstrijden gewonnen, een (12.5%) gelijk, en een verloren. Uit werden slechts drie van de acht (37.5%) gewonnen, twee gelijk (25%) en drie verloren. Om de opinie te sterken dat Alverna een ‘kunstgras’ ploeg is; van de drie uitnederlagen waren er twee op de ‘biljartlakens’ van Leones en Nemelaer. Ook werden er nog twee punten verloren op het ‘pareltje’ van HVCH.
Scoren deden we dertig keer (1.87 per.wedstrijd). Ploegen als Top, Brabantia (2.23) en NEC (2.12) deden dat beter. De een en twintig tegendoelpunten (1.31 pw) werd alleen door Eindhoven (1.00) overtroffen. De thuis/uit balans is voor (17 om 13) en tegen (10 om 11). Van de doelpunten-productie nam de voorhoede er 23 (77%) voor hun rekening. Johnny Dobson (8) Bart Schiks (7), terwijl Arthur vd Eeckhout en Owen Mbila er beide 4 in prikten. Als je de cijfers voorhanden hebt!!, valt het op dat Alverna ook dit jaar weer de meeste doelpunten maakt in het laatste kwartier voor rust en einde (14 van de 30 / 46% van de doelpunten in 33% van de tijd). Ook in voorgaande jaren 18/19 (22 van de 51 / 43%) en in 17/18 (17 van de 27 / 62%) was dit het geval.
Op strafschoppen gebied was het stil in de Alverna wedstrijden. Een keer mocht Johnny Dobson aanleggen voor de winnende tegen ’t Zand (2-1) en Robert Zaalman moest twee keer vissen tegen Nemelaer (uit) en Nec (uit). In de zestien wedstrijden liep Alverna tegen 43 gele kaarten aan (2.68 pw) daarbij was er drie keer een dubbele kaart (dus Rood) voor een Alverna speler. Derek de Bruijn (Erp, thuis), Cas vd Wal (Woezik, uit) en Bart Schiks (HVCH, uit) moesten het veld verlaten.
Zestien wedstrijden keer negentig minuten, betekent dat er 1.440 minuten per speler gespeeld kunnen zijn. Bij Alverna deden dat twee spelers: captain Jari van Ginkel stond iedere minuut in het veld en van doelman Robert Zaalman kunnen we nu vaststellen dat hij nu al drie seizoenen geen competitieminuut gemist heeft. Johnny Dobson (15) Cas vd Wal (14) Owen Mbila (14) Mels Lantang (13) en Derek de Bruijn (13) waren verder de speler die het meest aan bod kwamen.
Coach Zoran Borojevic gebruikte zesenveertig van zijn achtenveertig mogelijke wissels. Lorenzo Rieken was met tien invalbeurten lijstaanvoerder, gevolgd door Danny Meijer die zes keer mocht invallen. Danny Vos, Dennis Arts en Arthur vd Eeckhout vielen vijf keer in. Owen Mbila werd in veertien basisbeurten twaalf keer gewisseld, Arthur vd Eeckhout en Sander Bisseling werden respectievelijk zeven en zes keer naar de kant gehaald.
Het was vooral de verdediging, die op Robert Zaalman en Jari van Ginkel na, behoorlijk aan wissels onderhevig was. Job Gielen was lange tijd geblesseerd waardoor hij slechts in zeven wedstrijden in actie kwam. Ook Jurre Grotenhuis was door werk in het buitenland meer niet dan wel aanwezig en ook hij kwam slechts in zeven wedstrijden in actie. Rick van Ginkel miste door blessures enkele wedstrijden, maar kwam toch twaalf keer in het veld. Yassine Aarab speelde in dertien van de zestien wedstrijden mee. Alleen reserve doelman Niek van Ginkel kwam niet in actie, want ook de in de winterstop gestopte Andac Cakici kwam tegen Woezik enkele minuten in actie
Wat gaat de toekomst brengen? Welke spelers blijven?, welke gaan weg?, wie komen?, allemaal vragen waar in deze onzekere tijden nog niet direct antwoorden op zijn te vinden. Want hoelang duurt dit allemaal? Ook de technische mensen van Alverna zijn/waren al bezig met het volgende seizoen. Assistent Engin Dag gaat weg. Hij moet om een hoger diploma te halen als zelfstandig coach verder. Ook hebben al enkele spelers aangegeven hun heil ergens anders te zoeken en zijn er al toezeggingen van nieuwe spelers. Zodra er meer duidelijk is zullen wij daar van berichten.
Groet, Henny Remmers
Alle gegevens uit dit verslag komen uit eigen archief en zijn op generlei wijze bedoeld om iemand te kwetsen. Mocht deze of gene dat vinden, bied ik daar mijn oprechte excuses voor aan.